Sanskrit ordbog

sanskrit — Den Danske Ordbog – Ordnet

Søgning på “sanskrit” i Den Danske Ordbog. Find betydning, stavning, synonymer og meget mere i moderne dansk.

Sanskrit-ordbog for yogier – Astanga-yoga.dk

Astanga-yoga.dk – Sanskritordbog

Sanskrit er fortsat et af Indiens 18 officielle nationale skriftsprog. Ved udarbejdelsen af ordbogen har jeg bestræbt mig på at anvende den danske …

Ordbogen dansk – sanskrit | Glosbe

I ordbogen dansk – sanskrit kan du finde udtryk med oversættelser, eksempler, udtale og illustrationer. Oversættelsen er hurtig og sparer dig tid.

Sanskrit – Visdomsnettet

Sanskrit

VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog. Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog.

(Sanskrit). Sanskrit (samskrta) betyder �rent�, �korrekt� (sprog). Sanskrit er Indiens klassiske kultursprog og det liturgiske sprog for hinduer, sikher og mange buddhister. Det er et af Indiens 22 officielle sprog. Sanskrit er verdens ældste sprog, et �mysteriesprog� og et �modersprog�, der ligger til grund for senere sprog. Åndsvidenskaben oplyser, at det er overført til Jorden fra Venus af Kumaraerne. Sanskrit har aldrig været kendt eller talt i sin sande systematiserede form (der blev givet af den store hinduistiske grammatiker Panini), undtagen af indviede braminer. Det er nu degenereret til det såkaldte Prakrita. I Indien og Sydøstasien har sanskrit samme rolle, som latin havde i Vesteuropa op til d. 20. årh. Både sanskrit og latin er såkaldt �døde sprog�, for ingen taler de to sprog som modersmål. Det er derfor sprog, som en gruppe af befolkningen lærer sig senere i livet. Men i modsætning til latin, bruges sanskrit stadig i nutiden, og nogle braminer påstår, at sanskrit er deres modersmål. Både dansk og sanskrit tilhører den indoeuropæiske sprogfamilie, og derfor er der en del ligheder. �Viden� hedder på sanskrit �veda�, �bærer� hedder �bharati�, �æde� hedder �atti�, �navn� hedder �naman�, �søn� hedder �sunu�, �mor� hedder �matr�, �datter� hedder �duhitr� – osv. Via romani har svensk fået en del indiske ord ind i sproget. Sigøjnernes sprog romani har sit centrale ordforråd fra en nordindisk dialekt, der er beslægtet med sanskrit, og svenske udtryk som �att kirra� (af sanskrit �kr�, som betyder �at gøre�) og �att mucka� (af sanskrit �muc�, som betyder �at forlade�) stammer fra gammelindisk. �Tjej� for �pige� er f.eks. lånt fra romani. Klassisk sanskrit opstår omkring 500 f. Kr. og er kodificeret i Paninis klassiske grammatik Astadhyayi. Den tidligste litteratur er brahmanlitteraturen – bl.a. Upanishaderne. På nuværende tidspunkt kaldes de middelindiske dialekter under ét for Prakrita eller Prakrit. De sydlige buddhisters hellige sprog pali er også middelindisk. Middelindisk udvikler sig naturligt til de over hundrede nyindiske dialekter som f.eks. hindi, bengali og gujarati. Klassisk sanskrit er med andre ord opstået som en reaktion imod samtidens talte og skrevne sprog. En endnu mere arkaisk form for sanskrit, der normalt kaldet vedisk, findes i de vediske hymner i bl.a. Rig Veda, Sama Veda, Yaju Veda og Atharva Veda. Man mener, at de ældste (2.-7. bog af Rig Veda) er opstået i Punjab i det 13. årh. f.Kr., men er blevet overleveret mundtligt i ca. 2000 år, før de blev skrevet ned. Sprogvidenskabeligt vil man normalt skelne imellem vedisk og egentligt sanskrit som to forskellige varianter af oldindisk. Vedisk har bevaret en del arkaiske træk i morfologien, der ikke længere var anvendelig i klassisk sanskrit. De zoroastriske iranere har et tilsvarende og nærtbeslægtet helligt sprog – avestisk. Hvis man medregner vedisk, er sanskrit det ældste indoeuropæiske sprog, der stadig bruges aktivt. (Se også Kumaraer og Upanishader).

sanskrit | lex.dk – Den Store Danske

3. nov. 2020 — Sanskrit er et oldindoarisk sprog, indisk litteratur- og lærdomssprog og hovedformidler af den indiske oldtids- og middelalderkultur.

Sanskrit er et oldindoarisk sprog, indisk litteratur- og lærdomssprog og hovedformidler af den indiske oldtids- og middelalderkultur. Sanskrit kan dokumenteres tilbage til ca. 500 f.v.t. og er fortsat et af de 18 officielle nationale skriftsprog i Indien. Det har gennem tiderne haft stærk indflydelse på såvel de middelindoariske som de nyindiske sprog og bredte sig også til Sydøstasien, Bali og Java, hvor det påvirkede det oldjavanesiske litteratursprog, kavi.

sanskrit – Meyers Fremmedordbog

sanskrit — Meyers Fremmedordbog

Søgning på “sanskrit” i Meyers Fremmedordbog. … Du er her: Forside / Meyers Fremmedordbog / Ordbog … Sanskrit 69057929 Sanskrit (Samskritam, eg.

Søgning på “sanskrit” i Meyers Fremmedordbog. Find betydning, stavning, synonymer og meget mere.

sanskrit — sproget.dk

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo · sanskrit substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet …

SANSKRIT – dansk oversættelse – bab.la engelsk-dansk ordbog

Oversættelse for ‘Sanskrit’ i den gratis engelsk-dansk ordbog og mange andre danske oversættelser.

SANSKRIT – dansk oversættelse – bab.la tysk-dansk ordbog

Oversættelse for ‘Sanskrit’ i den gratis tysk-dansk ordbog og mange andre danske oversættelser.

Yogaordbog – en begynderguide til yogasproget – YOGAVIVO

Yogaparlør/ordbog – en begynderguide til yogasproget

28. aug. 2019 — Her kommer en miniparlør eller ordbog om du vil med ord og vendinger, … Ordet yoga kommer fra sanskrit og betyder ‘forene’.

Her kommer en miniparlør eller ordbog om du vil med ord og vendinger, som du med stor sandsynlighed støder på til en yogatime. Namaste.

Keywords: sanskrit ordbog